Sungevity: Een heel leuk stel met zonnepanelen

Posted on Posted in nieuws

Ontmoet Dick en Toos. Twee ontzettend gezellige klanten en een hartstikke leuk stel. Ze hebben zelf met hun woningcorporatie geregeld dat ze zonnepanelen konden installeren. Oh, en ze zijn in de 80, dat toont maar weer aan dat je nooit te oud bent om zonnepanelen aan te schaffen!

Dick is 82 en al jaren actief bezig met verduurzamen. ‘Logisch’, vindt hij. ‘Moet je eens kijken wat er met de wereld gebeurt. Als je een klein beetje bij kunt dragen, moet je dat doen’. En hoe. Hij en zijn vrouw Toos hebben zelf zonnepanelen geregeld met hun woningcorporatie, ze hebben een hybride auto en overal LED verlichting. ‘Die auto gebruiken we niet eens veel. Toos is nu naar de kapper, maar ze nam gewoon de bus’. Even later komt Toos binnen lopen met haar nieuwe coupe. ‘Ik had geen zin in de bus, ik ben lekker gaan lopen!’ vertelt ze trots. ‘Je bent gewoon lichtelijk gestoord’, antwoordt Dick. ‘We zijn alle twee geboren in Amsterdam, met een soort Amsterdamse humor en dat wordt niet door iedereen begrepen’ grapt Toos. ‘Soms als we in de keuken zijn en we staan elkaar in de weg, dan zeggen we ‘SO’. Heb je een idee wat dat betekent? Sodemieter op!’ vertelt Dick lachend.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om zonnepanelen te nemen?

‘We zijn al heel lang bezig met het bezuinigen op energie’, vertelt Dick. ‘Naast dat we overal LED verlichting hebben, proberen we zo min mogelijk energie te verbruiken. Zo hebben we een droogmachine met een warmtepomp, die verbruikt maar de helft aan energie. En zonnepanelen waren een logische keuze voor ons. Geld levert niks meer op als het op de bank staat. Met zonnepanelen hebben we een rendement van 14 procent. Dat is veel. En daarnaast werk je natuurlijk mee aan het groen maken van de wereld’.

Wat zijn jullie goed bezig!

‘Nou ja, ik denk dat we dat allemaal moet doen. Laatst zei iemand: ik snap niet dat je zonnepanelen op je dak neemt, dat is zo’n lelijk gezicht. Ik zei toen: je bent helemaal verkeerd bezig joh! We willen toch allemaal helpen om de wereld groener te maken? Je ziet de panelen nu steeds meer in de buurt. En ik denk dat voor veel mensen niet alleen het groene aspect, maar ook het financiële aspect belangrijk is. Je belegt op de best mogelijke manier’.

En waarom vindt u dat zo belangrijk?

‘Moet je eens kijken wat er met de wereld gebeurt op het moment. Als je een klein beetje bij kan dragen, moet je dat doen. Ik heb op mijn leeftijd al veel meegemaakt. Ik was een aquariumbezitter, dus geïnteresseerd in de zee. Als je nu ziet wat er met de zee gebeurt en hoe het koraal achteruit gaat… We moeten met zijn allen werken aan een schoner milieu’.

Wanneer zijn de panelen geïnstalleerd en bevalt het?

‘Begin december. En we kunnen bijhouden hoeveel ze opbrengen’, vertelt Dick. ‘Mijn vrouw Toos was drie dagen na onze trouwdag jarig. Ze is heel fit, dus ik zei: wat wil je hebben voor je verjaardag? Je mag kiezen tussen een rollator of een iPad’ hij kijkt haar lachend aan. ‘Ze koos natuurlijk voor de iPad, en nu kunnen we daarop kijken hoeveel we met de panelen opbrengen’. Toos lacht hard om zijn opmerking. ‘Ja, zo zijn wij’, zegt Toos.

Hoe verliep het proces om zonnepanelen via jullie woningcorporatie Omnia te regelen?

‘Ik heb hen gemaild en ik vroeg: hoe kan ik zonnepanelen nemen? Daar moest ik een paar formulieren voor downloaden en invullen en kort daarna kreeg ik toestemming’, vertelt Dick. ‘Ze gingen meteen akkoord, er waren slechts een paar voorwaarden die we door moesten lezen. Heel fijn. Daarnaast zijn de zonnepanelen ook meteen de erfenis voor mijn kinderen. De zonnepanelen kunnen eraf worden gehaald en ik kan ze schenken aan mijn kinderen’.

Hoe bent u bij Sungevity terecht gekomen?

‘Via onze energieleverancier Engie. Ze mailden ons een tijdje terug dat als we interesse hadden in zonnepanelen, we bij Sungevity terecht konden. Al snel had ik een adviesgesprek aangevraagd. Toen kreeg ik een solar consultant aan de lijn en terwijl ik met haar praatte kon ik op mijn computerscherm meekijken naar een presentatie. Dat was een mooie voorstelling van het geheel. Het was fijn dat het proces zo makkelijk verliep. We hadden goed contact en ook de installatie verliep keurig door kundige installateurs. En nu kunnen we genieten van de zonne-energie!’

Bron: Sungevity

Leave a Reply