Ymere stapt op grote schaal in zonne-energie

Posted on Posted in nieuws

Tenminste 8500 huurwoningen van Ymere krijgen de komende jaren zonnepanelen op het dak. Een speciaal reservefonds zorgt ervoor dat huurders die meedoen gegarandeerd minder gaan betalen voor stroom.

Vanaf september krijgen huurders de zonnepanelen aangeboden. Ook wordt in de gemeenschappelijke ruimtes van honderden appartementencomplexen de verlichting vervangen door zuinige ledlampen.

Voor Ymere is het de manier om snel veel daken te vullen met zonnepanelen. Woningcorporaties zijn goed voor twintig procent van het potentieel aan zonne-energie in de stad, maar investeringen komen niet makkelijk van de grond.

Als corporaties de opbrengst willen verrekenen met de huur, moeten ze per complex eerst toestemming krijgen van een ruime meerderheid van de huurders.

Samen hebben ze een soort energiebedrijf opgericht, een zogeheten ESCo, dat eigenaar blijft van de zonnepanelen. Huurders van Ymere huren de zonnepanelen van deze ESCo.

Garantiefonds
Hoeveel de zonnepanelen opleveren, hangt af van hoeveel panelen ze ­nemen, hun stroomverbruik en de hoeveelheid zon op hun dak. Ymere schat dat de stroomrekening met acht zonnepanelen zo’n zestig euro per jaar lager uitvalt.

Een garantiefonds, gevuld met de besparing door de ledverlichting, springt bij als blijkt dat huurders toch duurder uit zijn, door dalende stroomprijzen of veranderende wetgeving.

Woensdag gaf de Bank Nederlandse Gemeenten groen licht voor een investering van 26 miljoen euro in de ESCo. In totaal heeft het energie­bedrijf 35 miljoen ter beschikking.

Volgens Ymere is het voor het eerst dat een woningcorporatie dit zo groot aanpakt.

Woonlasten verlagen
Voor Ymere is het voordeel dat het zonder zelf te investeren voldoet aan de afspraken om woningen duurzamer te maken. Verder is het een manier om de woonlasten van huurders te verlagen.

Zelf investeren is geen optie omdat al het geld gaat zitten in nieuwbouw en renovatie. “We steken het in dingen waar we goed in zijn. Energiebesparing, dat kan een energiebedrijf beter dan wij,” zegt een woordvoerder.

De komende weken wordt bekeken in welke volgorde de woningen aan de beurt komen, wijk voor wijk. Betrokkenen verwachten dat het voor ongeveer de helft gaat om Amsterdamse daken.

 

Bron: Het Parool

Leave a Reply